w jakim celu zostala wprowadzona ochrona arkusza? (...)
+A w jakim celu została wprowadzona ustawowa (!) ochrona własności intelektualnej, prawa autorskie, etc.?
Nie jestem pewien, ale tak sobie myślę, że ktoś się nad tym 'nieco' napracował. Ty waćpan nie masz takiego przeczucia?
Zaledwie pomagałem przy tworzeniu jednej z rubryk statów i wiem ile godzin szukania to kosztuje jednorazowo. Jeśliby to przemnożyć przez ilość rubryk, ilość kolejek, ilość drużyn, lig...
Nigdy dość podziękowań dla Szanownego Autora za tę pracę. A także za to, że chce to naprawdę rzetelnie aktualizować, i... ZA DARMO udostępniać gawiedzi.
Jak to mawia teraz młodzież: Maciek - szacunek! (vel respect )
nie neguje nakladu pracy nad stworzeniem i co wazniejsze aktualizacja tego arkusza (sam toche pracuje w oparciu o excel'a i zdaje sobie z tego sprawe), za co autorowi i wspolautorom BARDZO DZIEKUJE
wlaczona ochrona zapobiega uzywaniu niektorych funkcji jak np sortowanie, filtr->pozaz wszystko czy najzwyklejsze kopiowanie
arkusz tej (tak sadze) jest juz postacia finalna - mamy tu czyste wyniki a cala praca jest wykonywana w innym aruszu
wracajac do mojego pytania o cel wprowadzenia ochrony - jesli to mialo chronic "własności intelektualnej, prawa autorskie, etc" - to jet to ochrona iluzoryczna!
natomiast jesli to mialo chronic (zwlaszcza poczatkujacych uzytkownikow) przed wprowadzaniem niezamierzonych zmian - to jestem jak najbardziej za
moze na tym forum zbytnio sie nie udzielam ale potrafie docenic prace innych (zwlaszcza ta intelektualna)
Postów: 895 Miejscowość: Koniec Świata Data rejestracji: 15.02.07
Dodane dnia 31-03-2008 22:04
jeśli chodzi o as z poprzednich sezonow, to rowniez od samego poczatku mam watpliwosc odnosnie tego wskaznika.. byc moze w najblizszej przyszlosci go poprawie, jednak nie w odniesieniu do aktualnego sezonu..
natomiast odnosnie chronienia arkusza, to:
- jest on wprowadzony w celu ochrony tej robocizny ktora odwalilem, nie przed uzytkownikami, a przed wyniesieniem jej na zewnatrz
- zdaje sobie sprawe ze bardzo latwo ja zlamac - sam to zrobilem w ciagu pieciu minut od wprowadzenia.. jak to mowia, dla chcacego nic trudnego..
- na dniach zniose te blokade na rzecz czegos innego...
"Don't call me a legend... Just call me Miles Davis"
Edytowane przez Jazzman dnia 31-03-2008 22:05